Het Geheim van de Tuinfluiter is een nieuw programma bij De Peel­connectie, bedoeld voor volwassenen die te veel stress ervaren in het dagelijks leven of op de werkvloer. Mensen die tegen een burn-out aanzitten, of ervan willen herstellen, mensen die behoefte hebben aan een pas op de plaats.

 

De eerstvolgende editie van vijf vrijdagen begint op 16 juni. Klik hier als je vragen hebt of je wil aanmelden.
Wil je eerst een keer komen kijken? Dat kan! Op vrijdagen tussen 11 en 15 uur kun je zonder afspraak terecht in de tuin van De Peelconnectie. Proef de sfeer, maak kennis met de begeleiders en krijg antwoord op je vragen. Ook werkgevers, arbo-professionals en doorverwijzers zijn van harte welkom.

 

Het programma is gericht op een kleine groep deelnemers die wekelijks bij elkaar komt in de tuin van de Peelconnectie. Een dag om ‘uit je hoofd te komen’, lekker buiten bezig te zijn en alle tijd van de wereld te nemen. Samen gaan we op zoek naar het geheim van de tuinfluiter: de zorgeloosheid in jezelf en de gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Bij alles wat we doen is Moeder Natuur onze leidraad en inspiratiebron; het programma vindt dan ook zoveel mogelijk buiten plaats, in de tuin, het voedselbos of de Deurnese Peel. Zowel praktisch als inhoudelijk zijn de activiteiten verbonden met de vier seizoenen.

Programma

Na de warming up gaan we individueel of in kleine groepjes aan de gang in de tuin. Er is een ruime keuze aan klusjes en werkzaamheden, afhankelijk van het seizoen. Doel is met de handen bezig te zijn, de frisse buitenlucht te voelen en de gedachten te laten waaien. Vaste prik is het verzamelen van ingrediënten voor de biologische lunch en het klaarmaken daarvan.

 

 

 

De lunch is een moment van rust en aandacht voor wat we eten. Wat ligt er op ons bord en wat maakt het zo bijzonder? Waarom zijn deze voedingsstoffen zo waardevol? Na de lunch is het tijd voor een workshop die door een van de begeleiders wordt verzorgd. De vaste thema's zijn:

 

-bewustwording: grenzen, valkuilen, signalen van het lichaam, reflectie, voeding, ademhaling

-verbinding: het hoofd en het hart, lichaam en geest, zintuigen en intuïtie, verbinding met de natuur

-ontspanning: innerlijke rust, vertrouwen, blijdschap, gezelligheid, het kind in jezelf

-verwondering: de blik naar buiten, aandacht, inspiratie, bezieling, zingeving

 

Binnen het programma is er alle ruimte voor persoonlijke behoeftes, zoals een 1:1 een gesprek of de mogelijkheid om je even terug te trekken. 'Grenzen aangeven' is een wezenlijk thema van deze dag.

 

Praktisch

Het Geheim van de Tuinfluiter vindt plaats bij De Peelconnectie in Liessel op vrijdag van 10 tot 16 uur. De groep bestaat uit 5-8 personen die zich inschrijven voor 5 of 10 vrijdagen binnen een seizoen:

 

Tuinfluiter Zomer: van 12 mei t/m 9 juni en van 16 juni t/m 14 juli

Tuinfluiter Herfst: van 8 september t/m 6 oktober en van 13 oktober t/m 10 november

 

Ook is er de mogelijkheid een strippenkaart te kopen en de deelname over het jaar te spreiden. Elke 2 à 3 maanden organiseren we een terugkomdag om te reflecteren op de periode na het programma.

 

Materialen, gereedschappen en werkhandschoenen zijn voorhanden bij De Peelconnectie. Ook koffie, thee, lunch en tussendoortjes zijn bij de prijs inbegrepen. Het is belangrijk om kleding en schoenen te dragen die passen bij de weersomstandigheden en vies mogen worden.

 

  

 

Tarieven  

Na kennismaking en intake wordt een offerte gemaakt die is toegespitst op de specifieke situatie en hulpvraag. Vaak kan het bedrag vergoed worden via de werkgever, ook daar kunnen we in meedenken. Er is een keuze uit diverse pakketten voor bedrijven en particulieren. Voor een overzicht van onze tarieven stuur een mail naar tuinfluiter@depeelconnectie.nl

 

De Tuinfluiters

Het Geheim van de Tuinfluiter wordt verzorgd door:

 

Angela van den Eijnden, stress- en burn-out coach, ademtherapeut en buitenmens.

"Ik begeleid mensen op hun weg naar innerlijke rust en een gebalanceerde leefstijl. Liefst in de buitenlucht, want niets is zo rustgevend als een groene omgeving."

 

 

 

Jolanda Kooijmans, dichter en bevlogen tuinierster.

"Ik nodig je uit om je blik naar buiten te richten, je zintuigen vol aan te zetten en contact te maken met wat je tegenkomt. Aandacht en verwondering als middel om je gedachten los te laten."

 

 

Jeroen van Keulen, groene activiteitenbegeleider en medeoprichter van De Peelconnectie.

“Ik vind het fantastisch om mensen te zien op­bloeien, puur doordat ze buiten bezig zijn en hun eigen drijfveren weer beginnen te voelen. Onderschat nooit de kracht van de spelende mens!"

 


De Peelconnectie

De Peelconnectie onderhoudt een biologische zorgtuin annex voedselbos aan de rand van de Deurnese peel. De groentes zijn bestemd voor lokale restaurants en voor de afnemers van groentepakketten. Kernwaarden als inclusiviteit, duurzaamheid en respect voor de natuur worden zo op een laagdrempelige manier uitgedragen.

 

De dynamiek van de seizoenen, het belang van een goede grond, het zaaien en het oogsten, het ingrijpen en het laten staan... bij De Peelconnectie zijn het geen metaforen maar werkelijke ervaringen met een concreet effect op de mentale gezondheid. Gelukkig krijgt 'groene zorg' steeds meer erkenning als doeltreffend middel tegen de noden van onze tijd.

 

Contact

Heb je als particulier, als werkgever of als verwijzer belangstelling voor Het Geheim van de Tuinfluiter of wil je meer informatie? Wil je de folder ontvangen - digitaal of op papier? Bel 06-53365097 of mail naar tuinfluiter@depeelconnectie.nl